Työryhmä esittää julkista tukea Turun telakalle

Telakkatyöryhmä esittää julkista tukea ja rahoitusta STX:n Turun telakalle kriisistä selviytymiseksi. Pienemmille telakoille ehdotetaan valtion alustilauksia. Tarkoitus on taata Turun telakalle noin 50 prosentin työkuorma, jotta telakka ja alihankkijayritykset voisivat pitää yllä toimintaansa kunnes uusia laivatilauksia alkaa tulla.

Työryhmä perustelee julkista tukea sillä, että kilpailijamaat ovat ottaneet käyttöön merkittävät telakkatuet. Valtion tukia saavat muun muassa Etelä-Korean, Japanin, Kiinan, Espanjan ja Italian telakat.

Esitys sisältää innovaatiotukea, julkisesti tuettuja luotto- ja takuujärjestelyjä sekä telakan rakennusaikaista rahoittamista. Työryhmä esittää lisäksi, että varustamojen ympäristöystävällisten alusinvestointien tukeminen selvitetään.

Työryhmä pitää Turun telakan tilannetta kaikkein vaikeimpana. Töiden loppuminen uhkaa telakalla sen jälkeen, kun Allure of the Seas -loistoristeilijän rakentaminen loppuu ensi marraskuussa. STX Finlandin Turun telakka kertoi toissapäivänä, että se lopettaa marraskuussa alkaneiden yt-neuvottelujen päätteeksi 430 työsuhdetta.

Lähde: Turun Sanomat 14.1.2010, lue koko artikkeli