EK: Teollisuustuotanto putoaa yhä

Teollisuuden luottamusindikaattori heikkeni hieman marraskuussa, kun varastot kääntyivät uudelleen kasvuun.

Luottamusindikaattori on selvästi pitkäaikaisen keskiarvonsa alapuolella. Luottamusindikaattorin saldoluku oli marraskuussa -19 (lokakuussa -15). Indikaattorin pitkäaikainen keskiarvo on +2. Luottamusindikaattorit kuvaavat suhdannetilannetta kyselyhetkellä.

– Yritykset arvioivat tilauskantansa vahvistuneen hieman marraskuussa. Vaikka tilanne on kohentunut syksyn kuluessa, tilauskannan taso on edelleen huomattavan matala. Lähikuukausien aikana tuotannon odotetaan yhä laskevan loivasti, sanoo vastaava ekonomisti Penna Urrila EK:sta.

Rakentamisen luottamusindikaattori vahvistui marraskuussa vähän. Rakennusyritysten mukaan tilauskanta on jatkanut kohenemista alkuvuoden pohjatasolta. Silti tilauskantaa kuvataan vielä niukaksi. Henkilöstön odotetaan vähenevän edelleen loivasti seuraavien kuukausien aikana.

Palveluyritysten luottamus vahvistui vähän marraskuussa. Palveluyritysten myynti ei enää vähentynyt lokakuuhun verrattuna. Myyntiodotukset ovat kuitenkin yhä heikot.

Vähittäiskaupan luottamusindikaattori oli marraskuussa edelleen heikko, vaikka tilanne kohenikin parilla pisteellä lokakuusta. Myynnin määrä laski yhä selvästi, mutta lähikuukausina laskun ennustetaan loivenevan.

Lähde: Elinkeinoelämän keskusliitto 27.11.2009, lue koko tiedote ja indikaattori