Talvi on paha, työttömyys 13 prosenttiin

Valtiovarainministeriön kansantalousosaston ylijohtaja Jukka Pekkarinen sanoo, että Suomen talouskuva on hämmentävä, ongelmallinen. Pahin on vielä edessä.

– Talvesta tulee paha, työttömyys voi nousta toukokuuhun mennessä 13 prosentin tietämiin, sitten se alkaisi hellittää.

–Odotan vuoden lopulla varovaista käännettä parempaan. Yhdysvalloissa, isoissa EU-maissa kuten Saksassa ja Ranskassa käänne nousuun on jo tapahtunut, samoin Ruotsissa, mutta Suomi näyttää tulevan puolisen vuotta jäljessä.

Pekkarisen mukaan Suomen hitaus johtuu taloutemme suuresta vientiriippuvuudessa.

– Vientimittarimme sojottavat edelleenkin alaspäin ja teollisuustuotantomme on tippunut kymmeniä prosentteja. Vastaista ajatellen on sitä paitsi muistettava, että meille tärkeässä konepajateollisuudessa investoinnit lähtevät aina hitaammin liikkeelle kuin kulutustavaroiden kysyntä.

Pekkarinen muistuttaa, että ensi vuonna työikäistä väestöä siirtyy enemmän eläkkeelle kuin uutta tulee työmarkkinoille.

– Nyt osa yrityksistä varhentaa työntekijöiden eläkkeelle siirtymistä, kun ne pistävät väkeä niin sanottuun eläkeputkeen. Se on valitettavaa ja lyhytnäköistä, koska meille tulee aivan lähivuosina työvoimapula.

Vaikein tilanne Pekkarisen mukaan on nuorilla ja koulutetuilla, joiden on hyvin vaikeaa saada tässä taloustilanteessa ensimmäistä pitempiaikaista työpaikkaansa.

Pientä valoa hän näkee viime kuukausien työttömyysluvuissa: ne eivät ole olleet niin pahat kuin etukäteen pelättiin. Työtuntien määrässä työllisyyden pudotus on kuitenkin suuri, koska monissa yrityksissä lomautukset ovat päällä.

Lähde: Turun Sanomat 22.10.2009, lue koko artikkeli