Kaikki eivät palaa kesälomilta töihin

Teknologiateollisuuden torstaina julkaisema tilanneraportti paljastaa, missä useimmat työttömät suomalaiset olivat töissä. Elektroniikka- ja sähköteollisuusyrityksissä työntekijöiden määrä väheni tammi-kesäkuussa 1 500:lla. Saman verran oli kesäkuussa lomautettuna. Kone- ja metallituoteteollisuudessa työntekijöitä on nyt kuusi tuhatta vähemmän. Kesäkuussa lomautettuna oli yli 40 000. Metallien jalostusyrityksissä henkilöstövähennys on ollut yli tuhat. Kesäkuussa lomautettuna oli lähes seitsemän tuhatta. Tietotekniikka-alan työpaikkoja katosi tammi-kesäkuussa vajaa tuhat. Noin viisituhatta oli kesäkuussa lomautusjärjestelyjen piirissä.

Tämä tekee yhteensä kymmenen tuhatta työpaikkaa menetettyinä ja yli viisikymmentä tuhatta työpaikkaa vaarassa. Teknologiateollisuuden toimitusjohtaja Matti Mäenpään mukaan tilanne alalla on mitä vakavin.

”On aivan selvää, että yritysten sopeuttamistarve kasvaa syksyllä ja irtisanomisia tulee”, Mäenpää sanoo.

Mäenpää peräänkuuluttaa valtiota apuun lomautettujen ihmisten lisäkouluttamiseksi.

Investoinnit eivät kasva ensi vuonnakaan

Koska alkuvuoden romahdus oli ennätysjyrkkä, Teknologiateollisuus ei usko pudotuksen jatkuvan loppuvuonna samaa tahtia. Mutta ei se odota kehityksen myöskään kääntyvän parempaan. Suomalainen teknologiateollisuus elää viennistä, ja investointilama on nyt globaali. Kaikki Suomen merkittävät markkinat ovat taantuneet. Teknologiateollisuuden oma näkemys on, että paluuta viime vuosien kaltaiseen investointibuumiin ei ole moneen vuoteen.

Lähde: Talouselämä 30.7.2009, lue koko artikkeli