Lähes puolet edistäisi kesätyön saamista pätkimällä työaikaa

Lähes puolet suomalaisista, 46 prosenttia, olisi valmis lyhentämään työssä käyvien työaikaa kesäkuukausina, jotta nuoret saisivat helpommin kesätöitä. Melkein yhtä suuri joukko, 43, prosenttia, ei pidä työajan kesäkatkoja perusteltuna. Loput 11 prosenttia eivät osaa ottaa kantaa asiaan. Luvut ilmenevät Turun Sanomien ja neljän muun maakuntalehden teettämästä gallupista.

SAK:n tuore johtaja Lauri Lyly tähdentää, että nuorten palkkaaminen kesätöihin on viime kädessä yritysten oman edun mukaista.

– Tämäkin lama menee aikanaan ohi, ja sitten taas huudetaan, ettei ole työvoimaa. Juuri nyt sitä työvoimaa pitäisi rekrytoida, pitäisi antaa nuorille mahdollisuuksia, käytännön tietoa ja kokemuksia. Tätä kautta saadaan aikanaan uusia ammattilaisia eri aloille, Lyly sanoo.

Kilpailu kesätyöpaikoista on tänä vuonna ollut poikkeuksellisen ankara, ja tuhannet nuoret ovat jääneet nuolemaan näppejään. Taantuma on pakottanut monet yritykset rajoittamaan kesäväen palkkaamista.

Kyselyssä reilusti alle puolet 15–24-vuotiaista vastaajista ja runsas kolmannes 25–34-vuotiaista kannatti työajan tilapäistä lyhentämistä keinona nuorten kesätöiden saamiselle. Sen sijaan yli 50-vuotiaista hieman yli puolet oli lyhentämisen kannalla.

Lähde: Turun Sanomat 22.7.2009, lue koko artikkeli