EK: Palvelualojen luottamus heikkeni vielä lisää

Luottamusindikaattorit on kerätty ja analysoitu Elinkeinoelämän keskusliitossa. Tiedustelu on kohdistettu EK:n jäsenyritysten johtajille ja se on osa EU:n komission harmonisoitua tiedustelujärjestelmää.

Muista toimialoista poiketen palveluyritysten luottamusindikaattori laski entisestään huhtikuussa. Indikaattori painui jo -34 pisteeseen, kun maaliskuun tarkistettu saldoluku oli -30. Tämänhetkinen taso on kyselyn historian heikoin. Luottamusindikaattorin pitkäaikainen keskiarvo on +18.

Palveluyritysten myynti väheni alkuvuoteen nähden, ja myyntiodotukset ovat yhä miinuksella. Alan yritykset kuvaavat tämänhetkistä suhdannetilannettaan merkittävästi tavanomaista heikommaksi.

Rakentamisen luottamusindikaattori on yhä erittäin matalalla, vaikka se nousikin hieman maaliskuun pohjalukemista. Tilauskanta on huomattavasti tavanomaista niukempi. Myös henkilöstöodotukset ovat synkeät – henkilöstön määrän ennustetaan jatkavan varsin voimakasta vähenemistä lähikuukausien ajan.

Teollisuuden luottamus on edelleen heikolla tasolla. Luottamusindikaattori koheni parilla pisteellä maaliskuuhun nähden, mutta tuotannon arvioidaan yhä jatkavan selvässä laskussa. Tilauskanta pysyi kyselyhistorian heikoimmalla tasolla, ja myös varastot ovat tavanomaista korkeammat.

Lähde: Elinkeinoelämän keskusliitto 27.4.2009, lue koko artikkeli