Finnvera lisäsi rahoitustaan Turun alueella viime vuonna

Finnveran Turun aluekonttorin myöntämä rahoitus nousi viime vuonna 94,7 miljoonaan euroon edellisvuoden 92,2 miljoonasta.

Finanssikriisin laineet löivät aluekonttoriin syksystä alkaen, jonka jälkeen investointeihin ja yrityskauppoihin liittyvä rahoitus on lähes tyrehtynyt. Rahoitus on suuntautunut viime kuukausina pääasiassa käyttöpääomarahoitukseen.Finnvera mittaa rahoituksen vaikuttavuutta muun muassa syntyneiden työpaikkojen määrällä. Viime vuonna hankkeissa syntyneitä työpaikkoja oli 989, kun 2007 niitä oli 1101.

– Loppuvuonna euroja meni paljon ulos, mutta ne menivät pääosin toiminnan turvaamiseen, mikä teki notkahduksen työpaikkojen syntyyn, aluejohtaja Seija Pelkonen arvioi.

Aloittavien yritysten rahoittaminen väheni Turun alueella hiukan viime vuonna. 2007 rahoitettiin noin kolmea sataa yritystä, mutta 2008 määrä putosi alle 300:n.

– Hakemuksia tulee kuitenkin sisään koko ajan. Lomautukset ja irtisanomiset saattavat jatkossa johtaa yrittäjyyden lisääntymiseen, Pelkonen pohtii.

Elinkelpoisten toiminta turvataan

Tänä vuonna ykköspainopiste on elinkelpoisten yritysten toiminnan turvaaminen.

– Ettei käy kuten viime lamassa, jolloin konkurssiin meni elinkelpoisia yrityksiä vain siksi että rahoitusta ei saatu, Pelkonen sanoo.

– Olemme pyytäneet ja saaneet sellaiset myöntövaltuudet, ettei yritysten selviytyminen jää ainakaan siitä kiinni, hän lisää.

Finnveran rahoituksen vastuukattoja nostettiin vuodenvaihteessa siten, että kotimaan rahoituksessa vastuukatto nousee 2,6 miljardista eurosta 3,2 miljardiin euroon ja vientirahoituksessa 7,9 miljardista eurosta 10 miljardiin euroon.

Lähde: Turun Sanomat 29.1.2009, lue koko artikkeli