Tanskalainen Garia puttasi golfautonsa Uudenkaupungin tehtaaseen

Luksuksen valmistaminen jatkuu Porscheja tekevällä Uudenkaupungin autotehtaalla: Valmet Automotive ja tanskalainen Garia ovat tehneet sopimuksen golfauto Garian suunnittelusta ja valmistuksesta.

Valmet Automotiven toimitusjohtajan Ilpo Korhosen mukaan tavoitteena on tehdä luksusluokan golfauto kilpailijoiksi markkinoita hallitseville Ezgolle, Clubcarille ja Yamahalle.

Sopimuksen arvoa ei julkisteta. Valmet Automotive kertoo investoivansa tuotantoprosessiin kaksi miljoonaa euroa.

Sähköauton valmistus alkaa kuluvan vuoden loppukesästä Valmet Automotiven tehtaalla Uudessakaupungissa. Se tulee markkinoille syyskuussa 2009. Auto esitellään elokuun lopussa Las Vegasissa.

Sopimus on monivuotinen ja se sisältää muutamien tuhansien Garia golfautojen valmistuksen vuosittain.

Lomautusuhka ei poistu

Autot valmistetaan Valmet Automotivessa uudella erillisellä korinvalmistus- ja kokoonpanolinjalla. Valmet Automotive investoi tuotantoprosessiin noin kaksi miljoonaa euroa.

Golfautoprojekti työllistää Valmet Automotivessa noin viisikymmentä henkeä, mutta uusi sopimus ei vaikuta yhtiön lomautussuunnitelmiin. Yhtiössä menossa olevat yt-neuvottelut ovat loppusuoralla. Lähtökohtana on lomauttaa 800 työntekijästä noin 220 henkilöä.

– Golfauton tuotanto alkaa loppukesästä, joten se ei auta tähän hätään, sanoo Korhonen, jonka mukaan golfautotilaus yksinään ei tuo tehtaalle täystyöllisyyttä vielä loppuvuonnakaan.

Korhosen mukaan golfauto-sopimuksesta on neuvoteltu puolisen vuotta ja aloite tuli Garialta. Golfautot on lyhyen ajan sisällä toinen sähköautotilaus Valmet Automotivelta. Marraskuussa tehdyn sopimuksen mukaan tehdas alkaa vuoden lopulla valmistaa Fisker Karma -sähköautoja. Karma työllistää 500 autonrakentajaa. Karmaa tehdään vuosittain 15 000 kappaletta.

Lähde: Turun Sanomat 28.1.2009, lue koko artikkeli