Lokakuussa myös palvelujen suhdannekuva heikkeni alle normaalin

Luottamusindikaattorit jatkoivat laskuaan lokakuussa. Teollisuuden luottamusindikaattori heikkeni parilla pisteellä. Lasku johtui ennen kaikkea tilauskannan supistumisesta. Tuotannon ei odoteta kasvavan loppuvuonna, ja kapasiteettia on aiempaa enemmän vapaana. Sen sijaan valmistuotevarastojen taso pysyi vakaana.

Teollisuuden luottamusindikaattori on tällä hetkellä selvästi pitkäaikaisen keskiarvon alapuoelella. Lokakuun saldoluku on -14, kun syyskuun tarkistettu lukema oli -12. Teollisuuden luottamusindikaattori on heikentynyt selvästi lähes koko EU-alueella. Uusimpien, syyskuussa julkaistujen vertailutietojen mukaan teollisuuden luottamusindikaattori oli enää muutamassa EU15-maassa keskimääräistä vahvempi. Syyskuussa tilanne oli suhteellisesti heikoin Suomessa, Espanjassa ja Luxemburgissa, vahvin puolestaan Saksassa ja Itävallassa.

Myös rakentamisen luottamusindikaattori laski yhä jonkin verran. Tilauskanta on yhä alle normaalin, ja henkilökunnan odotetaan vähenevän loppuvuonna. Lokakuun saldoluku on -19, kun syyskuussa lukema oli -14. Palveluyritysten luottamusindikaattori heikkeni selvästi lokakuussa, ja uusin lukema on jo pitkäaikaisen keskiarvon alapuolella. Myynti on lisääntynyt jonkin verran, mutta lähikuukausien aikana sen kasvun ennustetaan jäävän aikaisempaa heikommaksi. Indikaattori laski saldolukuun +10, kun tarkistettu syyskuun luku oli +23. Palveluyritykset kuvaavat yleisen suhdannetilanteen heikentyneen, mutta silti tämänhetkisiä suhdanteita kuvataan vielä hieman tavanomaista paremmaksi.

Luottamusindikaattoreihin (pdf)

Lähde: EK Uutiset 27.10.2008, lue alkuperäinen artikkeli