Ruostuneiden röörien päästä pilkistää putkimiehen taivas

Turun ammatti-instituutissa Peltolassa talotekniikan perustutkinnon viimeisiä metrejä sinnittelevät nuoret turkulaismiehet Jimi Vilppu ja Martti Juonoja ovat olleet onnekkaita ainakin ammatinvalintansa suhteen. Putkimiehiksi eli putkiasentajiksi, kuten ammattinimike nykyään virallisesti kuuluu, keväällä valmistuvien kaverusten työllisyysnäkymät ovat aivan huikeat
.
Putkitöitä riittää niin uudisrakennuksissa kuin vanhojen rakennusten saneerauskohteissakin. Lisäksi putkilla on taipumus paukahdella kuin itsestään, esimerkiksi pakkasella ne ehtivät joskus räjähtää niin sanotusti käsiin, jos peruskorjaustöitä on lykätty liian kauan.
Lähivuosina Turun keskustassa sijaitsevien vanhojen rakennusten putkisaneeraukset tulevat nopeassa tahdissa ajankohtaisiksi. Sen jälkeen vuorossa ovat, tai itse asiassa ovat jo nyt, alun perinkin heppoisesti ja kiireellä rakennetut vanhat kerrostalolähiöt.

Talotekniikan perustutkinnon eli LVI-asentajan koulutus kestää kolme vuotta. Ensimmäisen vuoden jälkeen opiskelijat voivat erikoistua putkiasentajan suuntautumisvaihtoehdon lisäksi myös joko ilmastointiasennukseen tai kylmätekniikkaan. Viime syksynä ensisijaisia hakijoita talotekniikan puolelle oli 104, joista sisään otettiin 60.

Juonoja ja Vilppu ovat kumpikin vasta 18- vuotiaita untuvikkoja vaativalla alalla. Molempien mielessä on käynyt yrittäjäksi ryhtyminen, mutta sen aika on sitten myöhemmin.
Turha kai sanoakaan, että kummallakin on jo varma työpaikka tiedossa.

Lähde: Turun Sanomat 20.2.2007, siirry lehtiartikkeliin