Turku havittelemaan biopolttoaineiden tutkimuspotteja

Neste Oil on kiinnostunut lähtemään mukaan, jos Turun seudun elinkeinoelämä ja tutkijat alkavat panostaa yhteistyössä biopolttoaineiden tutkimuksen ja tuotekehitykseen. Åbo Akademin epäorgaanisen kemian professorin Mikko Hupan mielestä Turun kannattaisi aktivoitua, koska seudulla on paljon alan osaamista ja rahaakin on tarjolla.

Valtionvarainministeri Eero Heinäluoma (sd) lupaili Turussa viikonvaihteessa (TS 27.8.) biopolttoaineen tuotekehitykseen valtion tukea. Euroopan investointipankki etsii varapääjohtaja Sauli Niinistön mukaan aktiivisesti eurooppalaisia öljy- ja energiayhtiöitä, joiden tutkimusta- ja tuotekehitystyötä se voisi rahoittaa (HS 21.8.). Myös Euroopan Unioni on käynnistämässä massiivisia biopolttoaineisiin liittyviä tutkimusohjelmia.

– Turussa voitaisiin paketoida projekti, johon kerättäisiin alan tutkimus- ja kehityshankkeita. Siitä syntyvä tutkimusohjelma voitaisiin sitten esitellä Tekesille ja valtion viranomaisille rahoituksen saamiseksi, Hupa pohtii.
Hupan mukaan biopolttoaineiden tutkimuksen ja tuotekehityksen haalimiseen Turkuun kannattaa ilman muuta panostaa, koska ”kyseessä on megatrendi, josta on saatavissa paljon muutakin irti kuin etanolia.” Hupan mielestä alan toimijoiden pitäisi nyt verkostoitua asian taakse.

Lähde: Turun Sanomat 31.8.2006, siirry lehtiartikkeliin