Työn perässä liikkuva saa tukea ja kuntien tuloihin rapsahtaa lisiä

Työllisyyden, kuntien ja hyvinvoinnin budjetiksi valtiovarainministeri Eero Heinäluoma (sd) luonnehti torstaina juuri valmistunutta ehdotusta ensi vuoden talousarvioksi.
– Työllisyys on budjetin erityishaaste, ministeri huomautti.
Ensi vuoteen on voitu varautua hyvissä talousnäkymissä. Kasvun esteeksi voi nousta se, että työ ja tekijät eivät kohtaa. Budjettiin on siksi leivottu useita esityksiä, joilla ongelmaa yritetään helpottaa.

Hallituksen tavoite 100 000 uudesta työpaikasta vaalikaudella ei täyttyne. Uusia työpaikkoja on syntynyt kesäkuuhun mennessä 60 000. Luvut eivät tuosta liioin parane, jos työvoima ei kulje nykyistä vauhdikkaammin. Tuntuvimmin työn perässä liikkuvia tuetaan, kun työmatkakulujen vähennysoikeus nousee ensi vuonna 4 700 eurosta 7 000 euroon vuodessa. Budjetti kasvattaa myös työnhakumatkan avustusta ja pidentää matka-avustusta, jos työmarkkinatuen saaja lähtee kokopäivätöihin oman työssäkäyntialueen ulkopuolelle. Irtisanomisen ja työttömyyden uhatessa työvoimatoimisto voi myöntää myös muuttoapua enintään 500 euroa. Työnvälityksen toimivuutta kohennetaan 15 miljoonalla lisäeurolla. Rakennemuutoksesta kärsiville paikkakunnille budjetti lupaa lisää tukea 30 miljoonaa euroa.

Lähde: Turun Sanomat 28.7.2006, siirry lehtiartikkeliin