Öljyn hinnannousu antaa kilpailuedun metsäyhtiöille

Stora Enso, UPM-Kymmene ja Metsäliitto näyttivät jälleen kerran, mitä viivan alle jää. Varsinainen liiketoiminta on vain niukasti kannattavaa. Metsäyhtiöiden konsultointiin erikoistuneen Pöyry Consultingin hallituksen puheenjohtaja Rainer Häggblom ei näe metsäteollisuuden tilannetta kuitenkaan synkkänä. Jos yhtiöt toteuttavat muuttuneen markkinatilanteen edellyttämät sopeuttamisohjelmat, kannattavuus kohenee. Häggblom pitää metsäteollisuutta lisäksi pitkällä aikavälillä kasvualana. Öljyn hinnannousu tuo kilpailuetua kuitupohjaisille tuotteille.
– Verrataanpa esimerkiksi muovi- ja kartonkilaatikkoa keskenään. Öljyn hinnannousun pysähdystä on vaikea kuvitella, ja sen takia synteettiset tuotteet häviävät kuitupohjaisille tuotteille, Häggblom arvioi.

Paitsi öljyn hinnannousu, myös uudet älytarrasovellukset antavat Häggblomin mukaan metsäsektorille kasvun mahdollisuuksia.
– Ei kannata ajatella, että ala on pysyvästi huonojen tulosten tilassa. Maailmassa on metsäyhtiöitä, jotka menestyvät erittäin hyvin, kun kustannukset ovat hallussa. Samaan aikaan tämä on edelleen kasvubisnes, Häggblom muistuttaa.

Myös paperitehtaiden rakentaminen markkinoiden ääreen on välttämättömyys. Häggblom muistuttaa, että Kiinaan investoitavat paperikoneet eivät ole kuitenkaan uhka, koska Kiina joutuu joka tapauksessa ostamaan kuidun muualta. Paperin tuottaminen lähellä markkinoita ja tuotannon ylikapasiteetin purkaminen Euroopasta ovat syitä, joiden vuoksi suomalaisetkin metsäyhtiöt sopeuttavat toimintojaan.
– Nyt on menossa sopeuttamisvaihe uuteen maailmanjärjestykseen, Häggblom summaa.

Uusi maailmanjärjestys ei kuitenkaan merkitse Häggblomin mielestä sitä, että alan työpaikat vähenisivät dramaattisesti Suomessa. Vähennys tapahtuu hallitusti sitä mukaa, kun modernisointi tehtaissa etenee.
– Ei Suomessa mitään kriisiä ole. Jonkin verran tehdaspaikkoja vähenee, mutta ei paniikkimielialaan ole mitään syytä, Häggblom arvioi.
Hänen mukaansa Kiina-ilmiön negatiiviset seuraukset eivät ole metsäteollisuudessa läheskään niin mahdollisia kuin yksinkertaisessa elektroniikkateollisuudessa, jossa työn kustannus näyttelee paljon merkittävämpää roolia. Paperiteollisuudessa työ ei yhdessä yössä siirry Kiinaan. Tehokkuuden parantamisen takia Häggblom peräänkuuluttaa Stora Enson toimitusjohtajan Jukka Härmälän tavoin ulkoistamisten nopeuttamista.
– Ylikapasiteettia puretaan tehtaita sulkemalla. Se missä se tapahtuu, riippuu kilpailukyvystä, Häggblom muistuttaa.

Lähde: Turun Sanomat 28.7.2006, siirry lehtiartikkeliin