Ulkomaille lähdetään nykyään opiskelemaan firman kautta

Suomalaiset tutkinnonsuorittajat ovat perinteisesti hakeneet omatoimisesti ulkomaiseen korkeakouluun. Uudehko ilmiö alalla ovat yritykset, jotka hoitavat paperityön ja järjestävät opiskelupaikan opiskelijan puolesta.
– Kutsumme itseämme opiskelumatkatoimistoksi. Jos verrataan tätä tavalliseen matkailuun, jotkut haluavat lähteä reppu- ja toiset pakettimatkalle, suomalaisia opiskelijoita Virolaiseen Concordia Audentes -korkeakouluun järjestävän Springhousen projektipäällikkö Riku Vassinen kuvailee.
Tallinnassa sijaitsevaan yksityiseen yliopistoon matkaa Springhousen kautta hieman yli 120 suomalaista opiskelijaa vuodessa. Vassisen mukaan lukuvuodesta maksettava alle 3 000 euroa on suomalaisittain kallis, mutta yleiseurooppalaisessa vertailussa halpa hinta laki- tai kauppatieteen tutkinnosta.

Opintotuki menee lukukausimaksuun

Keväällä Puolalanmäen lukiosta ylioppilaaksi kirjoittanut turkulainen Cudjoe Nkegbe on lähdössä elokuussa opiskelemaan taloustiedettä Viroon Springhousen kautta. Tiedon hän löysi sattumalta internetistä.
– Hain ensisijaisesti Turun AMK:n liiketalouden linjalle, mutta en päässyt edes pääsykokeisiin. Onneksi tällainenkin mahdollisuus oli olemassa, Nkegbe kertoo.
Otettuaan yhteyttä Springhouseen Nkegbelle lähetettiin tietopaketti koulusta, kutsu englanninkieliseen haastatteluun sekä 180 euron varausmaksu. Haastattelun lisäksi ainoa pääsyvaatimus oli pitkä englanti, josta vaadittiin vähintään cum lauden arvosana.
– Mielestäni alle 3 000 euroa lukuvuodesta on kohtuullinen maksu. Opintotuki korvaa siitä suuren osan, mutta sitten täytyy luultavasti hankkia Tallinnasta työpaikka, että pystyy elättämään itsensä, Nkegbe veikkaa.

Yritysten osuus vielä vähäinen

Kansainvälisen henkilövaihdon keskuksen Cimon mukaan viime vuonna Suomesta lähti opiskelijavaihtoon 8 487 ja kokonaista tutkintoa suorittamaan 4 373 henkilöä.
Luvut perustuvat Kelan myöntämiin opintotukiin, joten ne eivät täysin vastaa oikeaa opiskelijamäärää.
Joka tapauksessa välitysfirmojen kautta ulkomaille lähtevät opiskelijat ovat vain pieni osa koko määrästä. Mikko Nieminen Cimon tiedotuksesta ei tiedä Springhousen lisäksi kuin muutaman muun vastaavan yrityksen.
Ulkomailla opiskelussa kannattaa ottaa huomioon myös opintojen vastaavuudet eri maissa. Yleiseurooppalainen opintopistejärjestelmä helpottaa eri maissa tehtyjen opintojen vertailua, mutta silti esimerkiksi Virossa tehty lakitieteen tutkinto ei käy sellaisenaan Suomessa.

Lähde: Turun Sanomat, siirry lehtiartikkeliin