It-ala menettänyt nuorten kiinnostusta

Viime vuosina hyvässä nosteessa liitänyt informaatioteknolgian ala kärsii tällä hetkellä jonkinlaisesta imago-ongelmasta. Selvimmin tämä näkyy korkeakoulujen tietotekniikkaan liittyvien oppiaineiden hakijamäärien vähenemisenä. Suuntaus on valtakunnallinen.

– Kyllä tilastot sen selvästi osoittavat, Turun kauppakorkeakoulun tietojärjestelmätieteen professori Reima Suomi harmittelee. Olemme me sitä hieman ihmetelleet, mistä hakijamäärien vähenemisessä on kyse. Ehkäpä ohjelmoiminen on vain niin kovaa työtä, että se hirvittää nuoria. Työt seuraavat usein kotiin, eikä palkitsevuuskaan ole aina huippuluokkaa, Suomi lisää.

Myös Turun yliopistossa on huomattu, että tietotekniikan ala ei enää kiinnosta nuoria entiseen tapaan.

– Osasimme kyllä ennakoida, että hakijamäärät vähenevät. Osittain tilanne johtuu ikäluokkien pienenemisestä, mutta viime vuosina it-alan viehätys on myös karissut. Yritykset ovat saneeranneet väkeä ulos, ja tilanne saattaa näyttää sellaiselle, että varmaa työpaikkaa ei alalla ole välttämättä tarjolla, opettajatutor Erkki Innola Turun yliopiston informaatiotieteiden laitokselta pähkäilee.

Oikeasti alalla on edelleenkin hyvä työtilanne, vaikka tilanne hieman onkin vaikeutunut. Oppilaitoksissa hakijamäärien kehitystä seurataan huolestuneina. Suomi pelkää, että it-alalle on odotettavissa ankara työvoimapula, varsinkin kun tietotekniikan tarve yhteiskunnassa on koko ajan kasvussa. It-alan yrityksistä on viestitetty, että korkeakoulutetuille tietotekniikan osaajille ei opeteta sellaisia asioita, joista yrityksille olisi hyötyä.

Lähde: Turun Sanomat 26.6.2006, siirry lehtiartikkeliin