Venäjä vetää suomalaista ruokaa

Suomalaisen elintarviketeollisuuden vienti kääntyi viime vuonna kasvuun ensi kertaa kymmeneen vuoteen. Elintarvikeviennin yli viiden prosentin kasvupyrähdys selittyy paljolti Venäjän viennin hyvällä vedolla. Alan merkittävimmät vientituotteet ovat juusto, voi ja sokerituotteet.
– Viennin piristyminen kertoo yritysten kasvuhaluista. Kotimarkkinoilta kasvua ei voida enää saada, joten vienti tai sijoittuminen esimerkiksi lähialueille tuovat mahdollisuuksia kasvuun, Elintarviketeollisuusliiton toimitusjohtaja Heikki Juutinen sanoo.

Juutisen mukaan vienti on edelleen pääosin Suomen suurimpien elintarvikeyhtiöiden varassa, mutta myös yhä useampi pk-yritys aloittelee vientiä. Hyvänä esimerkkinä on marjapakasteiden kasvava vienti Japaniin ja Aasiaan. Juutinen toivookin, että Suomessa isot elintarvikeyhtiöt voisivat jakaa kokemuksiaan Venäjän viennistä pienemmille yrityksille, jotta ne välttäisivät mahdollisia ongelmia. Kokemuksia voisi jakaa esimerkiksi kaupan ketjujen toiminnasta Venäjällä, logistiikasta sekä varastoinnista.
– Kannattaa myös muistaa, että vaikka Moskova ja Pietari ovat isoja markkina-alueita, Venäjällä on miljoonakaupunkeja tusinan verran, Juutinen muistuttaa.

Lähde: Turun Sanomat 29.3.2006, siirry lehtiartikkeliin