Myytävänä hyvä yritys

Yritysmarkkinoilla on ongelma. Yrityksiä pitäisi ainakin teoriassa olla myytävänä roppakaupalla. Ostajiakin on liikkeellä pilvin pimein. Myyjät ja ostajat eivät kuitenkaan kohtaa. Vanhat yrittäjät empivät omistajavaihdoksen tekoa. Asiantuntijoiden mukaan yritys kannattaisi panna myyntiin nyt ja heti. Yrityksestä heltiäisi tällä hetkellä todennäköisesti paljon parempi hinta kuin parin kolmen vuoden kuluttua, jolloin myyntiin on tulossa yhä suurempi määrä firmoja. Onko silloin enää ostajia?
Investointipankki Opstockin toimitusjohtajan Risto Murron mukaan isommissa yrityksissä yritysostoboomi on ollut vallalla jo 2-3 vuotta, kun yhtiöiden taseet ovat vahvoja, suhdanteet suotuisat ja pääomasijoittajilla on käytettävissään runsaasti rahaa. Pk-yritysten omistajanvaihdosboomia on odotettu pian pari vuotta. Omistajanvaihdosten edessä on seuraavan kymmenen vuoden aikana 60 000 – 80 000 yritystä, kun vanhat yrittäjät siirtyvät eläkkeelle. Nämä yritykset työllistävät 500 000 – 800 000 suomalaista. Suomesta saattaa hävitä kymmeniä tuhansia yrityksiä ja työpaikkoja, jos omistajavaihdosmurros epäonnistuu. Elinkeinoelämän tutkimuslaitos Etla on laskenut, että julkisen talouden rahoitus saattaa siinä tapauksessa heikentyä jopa 1,25 miljardia euroa seuraavien neljän vuoden aikana. Samalla suomalaisten yritysten omistajuus voi valua ulkomaille, jos jatkajia ei löydy. Omistajanvaihdosten teko yrityksissä ei ole kuitenkaan vilkastunut. Näin katsoo Suomen Yritysvälittäjäin liitto, joka teki kyselyn suomalaisille yrityskaupan asiantuntijayrityksille koskien pk-yritysten sukupolvenvaihdosten markkinoita ja näkymiä.
Varsinais-Suomen maakunnallisen, TE-keskuksen hallinnoiman omistajanvaihdosprojektin yritysasiamiehen Hannu Oivasen mukaan hänellä on kuitenkin kädet täynnä töitä. Varsinais-Suomessa haetaan toiminnalle jatkajaa seuraavien 5-10 vuoden aikana noin 8 000 yrityksessä. Oivasen mukaan ostajia on koko maassa nyt runsaasti liikkeellä. Ostajat ovat yrityksissä johtavissa asemissa olevia henkilöitä, yrittäjäksi haluavia nuoria sekä yrittäjiä, jotka ovat kertaalleen myyneet yrityksensä, mutta haluaisivat aloittaa uudelleen. Oivasen mukaan ostajat eivät tahdo kuitenkaan löytää myytäviä yrityksiä, vaikka hänen mukaansa yrityksiä kannattaisi panna myyntiin välittömästi, koska niistä saatava hinta lienee nyt parempi kuin muutaman vuoden päästä tarjonnan kasvaessa.

Lähde: Turun Sanomat 29.10.2005, siirry lehtiartikkeliin