Metsäyhtiö Stora Enso luopuu myös kannattavista yksiköistään

Metsäyhtiö Stora Enson raju kannattavuuden parannusohjelma merkitsee sitä, että konserni luopuu myös kannattavista eurooppalaisista yksiköistään. Stora Enson toimitusjohtajan Jukka Härmälän mukaan Euroopasta irtoavaa rahaa tarvitaan muun muassa Brasilian uusiin selluhankkeisiin. Suomessa Stora Enso aikoo sulkea Varkauden paperikone ykkösen, joka tekee päällystettyä hienopaperia. Myyntilistalle on laitettu taivekartonkia valmistava Pankakosken tehdas Lieksassa Pohjois-Karjalassa ja jo jonkin aikaa seisonut Veitsiluodon saha Kemissä. Erityistarkkailussa on Summan sanomalehtipaperitehdas Haminassa. Sen kohtalosta päätetään vuoden kuluessa.
– Kaikki vaihtoehdot ovat avoinna: joko suljemme, myymme tai pidämme itse, Härmälä sanoi. Hän huomautti kuitenkin, ettei sanomalehtipaperin teko tuoreesta kuusikuidusta ole kovin mielekästä Suomessa.
Stora Enson kustannuskuuri edellyttää suurta väen vähennystä eurooppalaisissa yksiköissä. Vähennykset saattavat koskettaa yli 5 000 ihmistä. Osa menettää työpaikkansa, jos tuotanto loppuu kokonaan. Osalla vain työnantaja vaihtuu, jos liiketoiminto ulkoistetaan tai tehdas myydään uudelle omistajalle. Henkilöstöä ohjataan lisäksi varhaiseläkkeelle. Stora Enson myynti-, lopetus- ja tarkkailulistoilla on kaikkiaan 14 yksikköä. Neljä on jo päätetty sulkea ja kuutta yritetään kaupitella.

Lähde: Turun Sanomat 28.10.2005, siirry lehtiartikkeliin