Tuoli vuokrattavana

Viime vuosina erityisesti kampaamoissa sovelletun ns. vuokratuoliyrittäjyyden suosio on hiipumassa. Vielä 1990-luvun alun laman aikana sekä arvonlisäveron voimaan astumisen jälkeen sopimusyrittäjien määrä oli huimassa kasvussa. Eri aloilla toimivien sopimusyrittäjien määrästä ei ole tarkkoja tilastotietoja. Suomen Hiusyrittäjät ry:n puheenjohtajan Arja Laurilan mukaan asiaa on mahdotonta selvittää, sillä tuoliyrittäjät toimivat usein toiminimillä, jotka luetaan tilastoissa itsenäisiksi yrityksiksi.
Vuokralaisen ja vuokranantajien välille on olemassa alakohtaiset sopimusmallit. Niissä sovitaan erikseen esimerkiksi vuokra-ajan pituudesta, vuokran määrästä, aineista ja tarvikkeista sekä muista kustannuksista. Hierontaterapeutti Heikki Jussilainen on toiminut hierojana pari vuotta. Aluksi hänellä oli vuokrapeti kampaamossa. Myöhemmin hän muutti toisen, jo pitkään samalla alalla toimineen yrittäjän kanssa yhteisiin tiloihin. Muuttamisen pääasialliseksi syyksi hän kertoo sen, että nykyiset tilat ovat paitsi hierojalle myös asiakkaalle sopivammat.
– Systeemi sopii meille molemmille erinomaisesti. Olen vuokralla, mutta vuorottelemme samoissa tiloissa vuoropäivinä. Näin kummallekin jää aikaa myös toisen ammatin harjoittamiseen. Tilat ovat kuitenkin kaiken aikaa tehokäytössä.
Jussilainen ei näe vuokralla olossa oikeastaan mitään huonoja puolia. Yleiset kustannukset jaetaan tasapuolisesti, peti on yhteinen, mutta kummallakin yrittäjällä on esimerkiksi omat aineet ja välineet.

Lähde: Turun Sanomat 22.2.2005, siirry lehtiartikkeliin