Merenkulkualalle tulossa sukupolvenvaihdos

Merenkulkuala valmistautuu sukupolvenvaihdokseen. Nykyään merillä seilaavista suomalaisista merimiehistä jopa kolmasosan arvioidaan jäävän eläkkeelle kymmenen vuoden kuluessa, joten alalle tarvitaan lisää opiskelijoita ja sitä kautta ammattitaitoista työvoimaa. Lähitulevaisuudessa avautuu tuhansia työpaikkoja.
– Konepäällystöpuolella jo tämän vuosikymmenen aikana lähes puolet vanhasta merenkulkuporukasta lähtee pois, Konepäällystöliiton järjestösihteeri Reima U. Angerman huomauttaa.
Ammattitaitoisesta työvoimasta on päällystöpuolella pulaa jo nyt. Angerman kertoo, että Suomen kauppalaivastossa vajausta on 200:n ja koko Euroopan alueella noin 2 000:n työpaikan verran. Kehno tilanne johtuu hänen mukaansa osin siitä, että alalle ei ole viime vuosina koulutettu, eikä vieläkään kouluteta tarpeeksi väkeä. Myös miehistön puolelle tarvittaisiin lisää ammattiväkeä. Lehtori Kai Raikunen Rauman ammattiopiston Merenkulkualan yksiköstä kertoo, että varsinkin laivasähkömieheksi kouluttautuville on laivoilta luvassa takuuvarma työpaikka. Merenkulkuala pitää yhtenä houkuttimenaan myös alan kansainvälisyyttä. Jos merimiehelle ei ura urkene Suomessa, hän voi hakeutua töihin ulkomaille, vaikkapa Karibian-risteilijälle. Suomalainen merenkulkualan koulutus on pätevä joka puolella maailmaa.

Lähde: Turun Sanomat 20.2.2005, siirry lehtiartikkeliin