Pk-yritysten tuotekehittely ontuu, kun patenttitietoja ei osata hyödyntää

– Golfpallojahan hukkuu paljon pusikkoon. Etsimisen helpottamiseksi joku voisi yrittää keksiä vaikkapa viheltävän golfpallon, jos säännöt sellaisen vain sallivat, Varsinais-Suomen työvoima- ja elinkeinokeskuksessa työskentelevä keksintöasiamies Tapio Järvensivu ehdottaa pilke silmäkulmassa.
Nykymaailmassa patentit ovat pääasiassa suuryritysten hakemia, koska suuryritykset pystyvät satsaamaan voimakkaasti tuotekehitystoimintaan. Suomen eturivin patentihakijat ovatkin Nokia ja Metso. Järvensivun mielestä silti myös pienten ja keskisuurten yritysten pitäisi alkaa panostaa enemmän tuotekehitykseen jo siitä syystä, että tuotekehittelyn tehostaminen on kirjattu hallitusohjelmaan.
Järvensivun mukaan pulma on siinä, että suomalaiset pienet ja keskisuuret yritykset eivät uutuustutkimusten mukaan käytä patenttitietoja hyödykseen. Sen sijaan suuryrityksissä patentti-informaatio on tuotekehittelyssä heti toiseksi käytetyintä ammattikirjaillisuuden jälkeen.
– Olen törmännyt tapauksiin, joissa yritys on käyttänyt tuotteensa suunnittelluun kolme kuukautta, ja kun sitten olemme yhdessä tutustuneet päätteeltä patentteihin, olemme löytäneet vartissa tiedon siitä, että kehitelty tuote on jo patentoitu. Siinä on hakattu paljon aikaa ja rahaa aivan hukkaan.
Järvensivun mukaan patenttitietojen seuraaminen on nykyään vaivatonta: tietokannat löytyvät patentti- ja rekisterihallituksen internet-sivuilta.

Lähde: Turun Sanomat 29.1.2005, siirry lehtiartikkeliin